Над 800 хил. дози бяха поставени за денонощие във Франция, а в последните няколко дни над 3 млн. са си записали часове за ваксиниране.


Това е резултатът от новите правила, обявени в понеделник от френския президент Еманюел Макрон. Те предвиждат достъпът до заведения - а и до услуги като жп транспорта - да е невъзможен за неваксинирани или хора, които не са си направили тест.

"Здравният паспорт" предизвика протести, но властите го защитават като идея, която може да помогне за овладяване на ситуацията с коронавируса. Франция още е далеч от нивата в Испания и Великобритания, където заразените отново са десетки хиляди на ден, но все пак в сряда бяха достигнати 9000 случая и властите искат да избегнат затваряне.

Всъщност над 65% от населението подкрепят мерките, обявени от Макрон, който предупреди, че идеята е не да бъдат задължени всички да се ваксинират, а да се "подтикне максимално голям брой да отидат и да се ваксинират".

Към момента посещенията на театри, киносалони, спорти събития и фестивали с над 50 участници ще изискват здравен пропуск, с който да се потвърди или имунизация, или отрицателен резултат на тест, или имунизация. От 1 август това ще е в сила за барове, кафенета, ресторанти, търговски центоре, болници, някои влакове, автобуси и самолети. От 1 септември мярката ще е в сила и за деца на възраст между 12 и 17 г. който не покаже такъв документ, а използва подобни услуги, може да бъде глобен с до 10 хил. евро.

Бизнесът същевременно се притеснява, че организацията на проверката на здравните пропуски ще отнеме време. Част от мерките също ще трябва да се дообработят, за да се отстранят административни и правни слабости.

Приключва и безплатното тестване за коронавирус, освен в наложителни случаи, за да се насърчи ваксинирането, от 1 септември.

С една доза са близо 66% от възрастните във Франция. Близо 53 на сто са напълно ваксинирани, но подобно на редица други европейски държави кампанията се забавя напоследък - имунизацията не успява да обхване групи, които не желаят да бъдат ваксинирани.

Дневник