За лошото време в Европа несъмнено са отговорни климатичните изменения, заяви нидерландският премиер Марк Рюте, предаде Франс прес.

Най-малко 160 души загинаха при наводненията в Западна Европа през последните дни. Най-тежко бе засегната Германия, в която броят на жертвите на наводненията достигна 133. В Белгия жертвите са най-малко 27.

В Нидерландия започна кампания по събиране на средства за провинция Лимбург, Южна Нидерландия, която бе тежко засегната от наводненията. При вчерашната си визита в Лимбург Рюте бе попитан дали случилото се има връзка с глобалното затопляне.

"Няма съмнение, че е точно така. Не искам да правя прибързани изявления, но трябва ясно да кажем, че се случва нещо", отвърна нидерландският премиер.

Понастоящем кампанията за събиране на средства за засегнатите от наводненията части на Нидерландия вече е събрала над един милион евро, съобщи нидерландската информационна агенция АНП.

Лошото време провокира наводнения в няколко града в Нидерландия и причини материални щети, но до момента няма данни за жертви.

Белгийският премиер Александер де Кро и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха тази сутрин белгийския град Рошфор, който бе засегнат от наводненията.

Наводненията от последните дни "несъмнено са нещо безпрецедентно за страната ни", заяви вчера белгийският министър-председател.

Дир.бг