Жертвите на опустошителните наводнения в Германия достигнаха 156, съобщи тази сутрин полицията. С тях общият брой на загиналите в резултат на стихията в Западна Европа вече е 183 предаде Франс прес.

Само в германската провинция Райнланд-Пфалц има 110 загинали, по данни на полицията.

Потвърдените жертви в провинция Северен Рейн-Вестфалия са 45.

В района Арвайлер има 670 ранени.

В много от околните райони електричеството и телефонните линии още не работят.

В Горна Бавария, в района Берхтесгаденер ланд снощи беше обявено бедствено положение заради наводненията и двамата души, загинали там.

Федералният канцлер Ангела Меркел планира да посети селището Шулд в община Айфел, което е особено тежко пострадало от бурята, за да си създаде представа за общата ситуация.

След това е планирано изявление за пресата в Аденау, заедно с министър-председателката на провинцията Малу Драйер и други регионални министри.

Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер планира да посети Северен Рейн-Вестфалия и Райналнд-Пфалц утре.

Поройни дъждове от по 100 литра на квадратен метър предизвикаха днес наводнения и в източната германска провинция Саксония, предаде ДПА.

Високите води засегнаха популярен хълмист туристически район, известен като Саксонска Швейцария, по поречието на река Елба край Дрезден.

Снощи местните власти в Саксонска Швейцария-Остерцгебирге обявиха, че до някои селища вече няма достъп: Нойщад, Зебниц, Бад Шандау, Райнхардсдорф-Шьона и Гориш.

Властите призоваха хората да избягват избени помещения, подземни гаражи и подлези. Наводнени са пътища и пешеходни зони. Затворена е железопътната линия, свързваща Бад Шандау с чешкия град Дечин, обяви тази вечер компанията "Дойче бан". Промяната засяга движението на влаковете по маршрута Хамбург-Берлин-Дрезден-Прага.

Очаква се влакове по тази линия да не се движат поне до следобедните часове на днешния ден. Заради наводнените пътища влаковете не могат да бъдат заменени с автобуси, за да обслужват засегнатите райони.

Аварийните служби предупредиха, че се очакват големи наводнения, той като нивото на реките е силно повишено.

Съпроводени с бури поройни дъждове доведоха вчера до наводнения в селища в много райони на Австрия, съобщи Службата за предупреждение за стихийни бедствия, предадоха ДПА и ТАСС.

Дъждът предизвика преливане на река, преминаваща през селището Халайн в провинция Залцбург.

Съобщения за наводнения постъпват и от няколко района в Източна Австрия.

Около Кицбюел в западната провинция Тирол пожарникарите са изпомпвали вода от много мазета.

До момента не се съобщава за жертви и разрушения.

Дъждът и бурите в Австрия продължиха през целия вчерашен ден.

Дир.бг