Британският премиер Борис Джонсън призова своите сънародници да бъдат предпазливи преди утрешното отпадане на почти всички ограничителни мерки в Англия, въведени заради новия коронавирус, предаде Ройтерс.

"Моля ви, моля ви, моля ви, бъдете предпазливи", апелира той във видеообръщение, след като се самоизолира заради контакт със заразен, допълва БТА.

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид е дал положителна проба за коронавирус преди ден. Днес премиерът и министърът на финансите Риши Сунак решиха да се самоизолират, тъй като са били в контакт със заразен, отказвайки се от първоначалните си планове да продължат да ходят на работа в съответствие с пилотна схема, след като бяха разкритикувани от лейбъристката опозиция.

Утре е "Денят на свободата" в Англия. Почти всички противоепидемични мерки там ще бъдат отменени, въпреки ръста на новозаразените вследствие на разпространението на варианта Делта на коронавируса. Британски министри казаха, че се уповават на националната ваксинационна кампания, която е една от най-напредналите в света.

Почти 88 процента от пълнолетните жители на Обединеното кралство са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а над две трети са напълно ваксинирани. Напредъкът на кампанията до голяма степен сложи край на връзката между броя на заразените и на починалите, отбелязва Ройтерс.

Министърът по въпросите на жилищното строителство Робърт Дженрик припомни, че "последния път, когато случаите (на коронавирус) бяха на сегашното равнище, броят на хората, умиращи от вируса, бе 30 пъти по-голям от днес".

"Ако не вдигнем локдауна сега, кога изобщо ще го направим?", попита лаконично премиерът Джонсън.

Днес британското правителство съобщи за над 48 хиляди нови случая на коронавирус и 25 починали заразени през последното денонощие. За сравнение, преди масовото разпространение на варианта Делта новите случаи бяха намалели до няколко хиляди, а починалите - до едноцифрено число, с напредъка на ваксинационната кампания.

Във Великобритания, с население от 66 милиона души, са регистрирани общо 5,433 милиона случая на коронавирус. Страната е на седмо място в света по този показател.

Над 128 700 от заразените във Великобритания са починали. Страната е на второ място по смъртност в Европа след Русия.

Дир.бг