урският парламент одобри удължаване на противоречиви мерки, наложени след опита за преврат преди пет години, предаде ДПА.

Мерките, наред с другите неща, определят продължителността на полицейските арести. Те също така удължават възможността за уволнение на служители на държавните институции в рамките на борбата срещу терористични организации, съобщи Анадолската агенция, допълва БТА.

Мерките ще останат в сила още една година.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която заедно с националистическия си съюзник има мнозинство в парламента, първоначално искаше удължаване на мерките за три години.

Йозгюр Йозел, заместник-председател на парламентарната група на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/, обвини правителството, че фактически удължава извънредното положение с пакета от мерки. Той критикува факта, че законите позволяват задържане на заподозрени в ареста за срок до 12 дни при определени случаи.

Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция от юли 2016 г.

Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО)/. / dir.bg