На около 2500 души не е било позволено да се качат на фериботи в Гърция в последните 3 дни на миналата седмица, след като влязоха в сила от 13 юли на нови ограничения за тези пътувания. Причината е, че не са разполагали с нужните за това документи, съобщи в понеделник Янис Плакиотакис, министър на корабоплаването в Гърция.

Според него има ефект и от това, че процедурата е поета от бреговата охрана, която е по-стриктна, разказва в."Катимерини".

Целта е да не се допусне пренасяне - предимно от чуждестранни туристи - на коронавируса на популярните в летния сезон острови. В неделя на Миконос бе въведен 5-часов вечерен час и напълно е забранено през денонощието да се пуска музика в барове, кафенета и ресторанти.

От министерството за гражданска защита предупредиха, че правителството е "на една крачка" от обявяването на ограничения за Санторини, Парос и Йос, както и в Ретимно и Ираклио на остров Крит.

Преди качване на ферибот към островите пътуващите трябва да покажат сертификат за ваксиниране, документ, че неотдавна са преболедували, отрицателен резултат от направен през последните 72 часа PCR тест или отрицателен бърз тест за антитела от последните 42 часа

Завръщащите се от островите на континентална Гърция трябва да представят отрицателен бърз тест или автотест преди да се качат на борда.

Дневник