Джеф Безос, основателят на Amazon и най-богатият човек на планетата, ще се отправи днес към границата на Космоса на борда на ракета, разработена от собствената му компания Blue Origin. Суборбиталният полет трябва да започне около 16 часа българско време и е предвидено да продължи 15-ина минути.Дневник" ще излъчва директно събитието.

Капсулата, оборудвана с най-големите илюминатори на космически кораб, ще се издигне над линията на Карман. Тя се намира на 100 км над земната повърхност и се смята за началото на Космоса, тъй като отвъд нея всеки апарат се нуждае за придвижване от подемна сила, която не се създава от атмосферата.

Това е част от надпреварата за водещи позиции в сектора на космическия туризъм, като на 11 юли друг милиардер - Ричард Брансън, извърши полет със своя апарат. Според Blue Origin този опит не е космически полет, защото е извършен с ракетен самолет и до височина малко над 86 км.

Безос нарочно избра днешната годишнина от кацането на човек на Луната.

На борда ще бъдат още брат му Марк, първата жена - инспектор на Федералното авиационно управление на САЩ, Уоли Фънк и 18-годишният Оливер Даймен, син на нидерландски инвестиционен банкер, който извади късмет заради разместване в списъка от наддаването за четвъртото място, оценено на 28 милиона долара.

Ракетата New Shepard трябва да излети от Тексас, след отделянето на капсулата първата степен трябва да се завърне на Земята с вертикално кацане, а след като достигне 110-115 км височина, капсулата ще се върне с помощта на три парашута на няколко километра встрани от стартовата площадка.

"Развълнуван съм. Хората ме питат дали съм нервен. Всъщност не съм изнервен, а съм любопитен. Искам да знам какво ще научим", каза Безос в интервю за CBS News.

"Тренирахме. Корабът е готов, екипажът е готов, този екип е страхотен. Просто се чувстваме много добре с всичко това", допълни той.

Уоли Фънк, която се е подготвяла за астронавт през 60-те години в програмата "Мъркюри 13", заяви: "Ще се случи! Чаках толкова дълго време, мечтах толкова дълго да отида там горе." Тя добави, че докато са в безтегловност, ще направи няколко салта и гмуркания.

Дневник