Италианските политици трябва да се включат в кампанията за ваксинация срещу COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца, цитиран от Ройтерс.

Неотдавнашният ръст на инфекциите, подхранван от по-заразния вариант "Делта", даде ново усещане за спешност на програмата за ваксинация. Почти 40% от пълнолетното население все още не е имунизирано.

Сред италианските политици, които още не са се ваксинирали, са Матео Салвини, лидер на най-голямата италианска партия "Лига" и Джорджия Мелони, която ръководи крайнодесната "Братя на Италия".

"Никоя политическа сила не може да бъде двусмислена по отношение на ваксините. Възстановяването и бъдещето на страната зависят от кампанията за ваксинация", се казва в изявление на здравния министър.

Салвини, който обяви ваксинацията за частен въпрос, многократно е казвал пред журналисти, че чака своя ред - въпреки факта, че хората на неговата възраст са имали право на инжекция през май.

Въпросът излезе на преден план, предвид плановете на правителството да обяви по-късно тази седмица, че само напълно ваксинирани хора могат да посещават нощни клубове, фитнес зали и ресторанти на закрито. Обмисля се и ограничаване на достъпа до влакове и вътрешни полети.

Франция вече е въвела подобни мерки, но Салвини, чиято партия е в управляващата коалиция, заяви, че достъпът до ресторанти, кафенета и транспорт не трябва да бъде ограничен. Мелони, която е в опозиция, заклейми плана, заявявайки, че той ще срути туристическия сектор.

Италия регистрира 2072 нови случая в понеделник, в сравнение с 888 преди седмица. Ръстът на инфекциите за последните четири седмици е 268%. Само три смъртни случая са регистрирани в неделя и седем в понеделник - най-ниските нива от миналия август.

Дневник