Ген, наречен IFI27, който се активира в началото на инфекция с COVID-19, дори когато липсват симптоми, може да помогне да се идентифицират хората, които са най-вероятно инфектирани с вируса след контакт с заразен, съобщава Ройтерс, като се позовава на публикувани резултати от ново изследване.

Четиристотин британски здравни работници са участвали в него като са давали кръвни проби и са правили PCR- тестове ежеседмично в продължение на шест месеца. При 41 от тях, диагностицирани с COVID-19, IFI27 е бил "включен" по време на първия им положителен PCR-тест, дори при асимптоматични протичане, според публикация в сп. The Lancet Microbe.

В някои случаи IFI27 може да предскаже инфекция една седмица преди положителен PCR-тест, казва Джошуа Розенхайм от Университетския колеж в Лондон. Тестването за IFI27 правилно идентифицира 84% от случаите на COVID-19 и дава отрицателен отговор при 95% от незаразените участници.

"Тестовете IFI27 при хора, които наскоро са влезли в контакт с пациент с потвърден COVID-19, могат да позволят по-ранна диагностика и лечение и "могат дори да ни позволят да препоръчаме самоизолация по по-целенасочен начин", казва изследователят пред Ройтерс.

Кръвните биомаркери като IFI27 обаче могат да се активират и за други вируси, освен за SARS-CoV-2, така че PCR-тестът остава "златният стандарт" за диагностициране на COVID-19.