Унгарският премиер Виктор Орбан обяви днес, че планира в страната да бъде организиран референдум по въпроси, засягащи закрилата на детето. Това е тема, по която в момента расте напрежението в отношенията с евроинституциите и повечето страни членки заради закон, смятан за дискриминция срещу хората от ЛГБТ общността.

"Бъдещето на нашите деца е заложено на карта, така че не можем да отстъпваме територия по този въпрос", заяви Орбан във видео, публикувано в профила му във Фейсбук.

Засега от Европейската комисия не са коментирали намеренията му.

Премиерът е пред вероятно най-оспорваните парламентарни избори от 10 години насам. Те би трябвало да са през април 2022 г. и от месеци насам Орбан все по-активно се представя като защитник на "традиционните християнски ценности" от западния либерализъм. Част от това е кампанията срещу ЛГБТ общностите в страната.

През юли влезе в сила закон за закрила на детето, в който всъщност се забраняват в училищата материали за хомосексуалността и информация по въпроси като смяна на пола. По време на дебата за този текст хомосексуалността бе приравнена с педофилията, което е престъпление.

Миналата седмица Европейската комисия започна процедура срещу Будапеща заради закона и това може да приключи със спиране на достъпа до евросредства, обяснява "Ройтерс".

"През последните седмици Брюксел открито атакува Унгария заради закона ѝ за закрила на детето. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детските градини, училищата, по телевизията и в рекламите", каза днес Орбан.

Той не посочи кога планира да организира референдум, но изброи 5-те въпроса, които може да бъдат включени.

Сред тях ще е питане дали се одобрява провеждането на занимания за обсъждане на сексуалната ориентация в училищата без съгласие на ръководството, както и дали вярват, че сред децата трябва да се разпространява информация за процедури за смята на пола.

Други въпроси щели да засягат това дали без ограничения да се показва на децата съдържание, което можело да повлияе на сексуалната им ориентация, както и дали за деца да се предоставят процедури за смяна на пола.

Дневник