Жителите на държави от Европейския съюз, на които вече са поставени по две дози анти-COVID ваксини, вече са 187,7 милиона, или 51,3 на сто от пълнолетното население (навършило 18 години), показват данни, публикувани днес на официалния сайт на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, съобщи ТАСС.

На първо място сред държавите от ЕС по дял на жителите, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, е Малта с 83,6 процента. Следват Унгария с 65,1 на сто и Ирландия с 64,8 процента.

Сред държавите на Стария континент, които не са част от ЕС, начело е Исландия с 82,6 процента напълно ваксинирани.

По една доза ваксина е направена на 246,3 милиона жители на държави от общността, което се равнява на 67,3 на сто от пълнолетното население. Начело са Белгия с 84,6 процента, инжектирани с първа доза, Малта - с 83,1 на сто и Нидерландия с 82,9 процента.

На 10 юли председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че държавите от общността вече са получили достатъчно количество ваксини, за да имунизират напълно не по-малко от 70 процента от пълнолетното си население до края на този месец, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Клуб Z