Великобритания поиска в сряда нова сделка за надзор на търговията след Брекзит, включваща Северна Ирландия, и предупреди Европейския съюз, че няма да спазва повече договореностите, постигнати миналата година.

Правилата за Ирландия и Северна Ирландия бяха съгласувани между ЕС и Обединеното кралство като неразделна част от споразумението за Брекзит през 2020 г. С тях се избягва поставянето на твърда граница между Ирландия, която е в ЕС и Северна Ирландия, която напусна Съюза като част от Обединеното кралство. За да се запази целостта на острова, Белфаст остана част от единния пазар на ЕС заедно с гаранциите за защитата на потребителите, общественото здраве и здравето на животните и борбата с измамите и незаконния трафик. За да се осигури прилагането на правилата обаче, се наложи проверка на всички, влизащи от Великобритания в Северна Ирландия,.

"Не можем да продължаваме така", каза министърът за Брекзит Дейвид Фрост пред парламента в сряда.

Той заяви, че Лондон смята да се възползва от клаузата в протокола, която позволява на всяка от страните да предприеме едностранни действия да се откаже от условията, ако те имат отрицателни последици за някоя от тях.

"Виждаме възможност да продължим по различен начин, да намерим нов път за постигане на съгласие с ЕС чрез преговори, нов баланс в нашите договорености за Северна Ирландия, в полза на всички", заяви Фрост.

Той обясни пред парламента, че Великобритания иска нов "баланс", който да гарантира, че управлението на споразумението няма да се контролира от европейските институции и от Съда на ЕС, "нормална договорна рамка", която е "по-благоприятна в духа на истинско и справедливо партньорство ".

"Тези предложения ще изискват значителни промени в протокола за Северна Ирландия", каза Фрост. "Ние не се свеним от това, вярваме, че такава промяна е необходима за справяне със ситуацията, с която се сблъскваме сега."

Въпреки че досега митническите служители прилагаха облекчени проверки на стоките, които влизат в Северна Ирландия от Великобритания, големите търговци на дребно заявиха, че положението ги затруднява и може да се наложи да пренасочат веригите за доставка от Обединеното кралство към ЕС.

Фрост призова за "период на изчакване", през който вече договорените гратисни периоди продължават да действат и не се предприемат правни действия.

Великобритания удължи едностранно гратисния период за извършване на пълни проверки, които трябваше да започнат през март за доставки на охладени месни продукти. По-късно ЕС прие отлагането да продължи до края на септември, за да сложи край на спора, станал известен като "войната на наденичките".

Един от най-големите търговци на дребно във Великобритания "Маркс и Спенсър" (Marks & Spenser) предупреди този седмица, че преминаването към пълни митнически проверки ще доведе до повишаването на цените заради допълнителната административна тежест и многобройните документи, които трябва да се попълват.

Президентът на "Маркс и Спенсър" Арчи Норман заяви пред радио Би Би Си, че заради излизането на Великобритания от общия пазар на ЕС в началото на годината, компанията е имала сериозни проблеми с доставките за Ирландия и Франция и че същото ще се случи и със Северна Ирландия.

"Ще бъде много, много сериозно за клиентите", каза Норман, цитиран от Ройтерс.

Пробританските парии в Северна Ирландия заплашиха премиера Борис Джонсън през март, че временно оттеглят подкрепата за мирното споразумение поради опасения относно сделката за Брекзит.

Тъй като предложението беше направено в почивен ден за европейските институции, от Брюксел засега няма коментар за новите стъпки на Лондон.

Ирландия обаче категорично отхвърли възможността за предоговаряне на условията.

"Има възможност за гъвкавост", каза Томас Бърн, младши министър по европейските въпроси на Ирландия, пред телевизия "Скай". "Нашата позиция е, че не искаме да предоговаряме протокола."

ЕС не може да промени условията по Брекзит, ако всички държави членки не ги подкрепят.

Дневник