Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за втора фаза в разследването на произхода на коронавируса, която включва хипотезата, че вирусът може да е бил изпуснат от китайска лаборатория, предаде Ройтерс, като се позова на висш китайски здравен представител.

Миналата седмица ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус поиска да се извърши одит на лаборатории в районите, където се появиха първите случаи на коронавируса, имайки предвид китайския град Ухан, превърнал се в епицентър на епидемията, припомня Франс прес.

Китайският заместник-министърът на здравеопазването Цзън Исин днес каза, че е бил смаян от плана и особено от теорията, че вирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория. Той разкритикува тази хипотеза като слух, който е в разрез със здравия разум и науката.

"За нас е невъзможно да приемем подобен план за проследяване на произхода", заяви той на специално свикана пресконференция, цитиран от Асошиейтед прес.

Надяваме се СЗО сериозно да проучи отново становищата и предложенията, направени от китайските експерти, и да разглежда установяването на произхода на КОВИД-19 наистина като научен въпрос, без да се влияе от политиката. Китай е против политизирането на въпроса, добави Цзън Исин.

Цзън каза, че в лабораторията в Ухан няма вирус, който може пряко да зарази хора. Той отбеляза, че координираният от СЗО екип от международни експерти, посетил лабораторията по-рано тази година, е заключил, че подобно изтичане е изключително малко вероятно.

Дир.бг