Двете дози от иРНК ваксините срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" са достатъчно ефективни з неутрализиране на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса и не е необходимо да се прави "бустерна" (усилваща) трета доза, съобщи Ройтерс.


При лабораторни експерименти, използващи кръвни проби от ваксинирани доброволци, обаче мутациите на "Делта" варианта причиняват само ниски намаления на дела на антителата, които могат да неутрализират вируса Мутациите в по-малко разпространените бета и гама варианти намаляват способността за неутрализация на антитела в по-голяма степен, но не толкова, че ваксинираните да бъдат незащитени, съобщават изследователите в доклад, публикуван на medRxiv.

"В бъдеще може да са необходими усилватели на ваксини, за да се преодолеят някои варианти", каза съавторът на изследването Акико Ивасаки от Йейлския университет.

Нейният екип установи, че като цяло, нивата на неутрализиращи антитела след ваксинация са по-високи при преболедувалите COVID-19, отколкото при ваксинираните, които не са се срещали с вируса."Това не е изненадващо," коментира Ивасаки пред Ройтерс, "тъй като самата инфекция предизвиква имунни реакции, които се подсилени от двете дози ваксини".

Според създателите на ваксината "Бионтех"/"Пфазер" след шестия месец от ваксинацията имунитетът спада и е необходимо поставяне на нова доза, както и ежегодни ваксинации след това.

Дневник