Италия ще въведе от 6 август здравен пропуск за посещаване на ресторанти, спортни зали, кина, театри, музеи и други обществени места, на които се струпват повече хора, съобщи правителството.

Това ще е втори "здравен паспорт" след пуснатия в понеделник във Франция, с който посетителите удостоверяват дали са ваксинирани, преболедували или тествани негативно за COVID-19.

От 6 август в Италия ще се изисква хората да представят сертификата, за да имат достъп до спортни зали, плувни басейни, стадиони, музеи, спа центрове, казина, кина, театри и до закритите части на ресторантите и баровете. Дискотеките остават затворени.

Той ще удостоверява, че приносителят е получил поне една доза ваксина срещу вируса, има отрицателен тест, не по-стар от 48 часа, или е преболедувал COVID-19.

"Зеленият пропуск е средство, което ще позволи на италианците да продължат живота си при гаранцията, че няма да се озоват сред заразени хора", заяви премиерът Марио Драги, цитиран от БТА.

Заради разногласия в правителството засега сертификатът няма да се изисква за достъп до влаковете, обществения транспорт и вътрешните полети.

Новите случаи в Италия се увеличават като в четвъртък за първи път бяха преминати нивата на разпространение на инфекцията от май.

"Вариантът Делта на вируса представлява заплаха, защото той се разпространява по-бързо от останалите", предупреди Драги и призова италианците незабавно да се ваксинират.

По данни на Our World in Data 61% от италианците са ваксинирани, 46% от тях с две дози.

Дневник