Община Шумен може да изтегли банков кредит за рехабилитация на улици в града и селата в размер до 30 милиона лева. Решението за точната сума ще се вземе на предстоящата сесия на местния парламент идния четвъртък.

Това стана ясно на проведеното днес в сградата на кметството обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг.

Припомняме, че първоначално обявеният размер на заема бе 15 млн. лв. После бяха анонсирани допълнителни 3 млн. лв. за ремонт на улици в селата от общината.

Идеята за по-големия размер на заема дойде днес от общинския съветник от БСП Иван Йонков. Според него общината трябва да приеме по-комплексен подход и да започне да търси качество и дълготрайност на инвестициите в инфраструктура. Той дори предложи да се модернизира цял един квартал на града, като се започне от подземаната му инфраструктура и се стигне до озеленяването.

“Вие съветниците решавате колко да бъде заемът. Ще предложа още на това заседание на общинския съвет докладна записка с различни суми. После на тази база ще се дискутира и върху списъка с улиците”, заяви кметът Любомир Христов. 

Градоначалникът предложи той да се определи от обществен съвет, в който да влязат общински съветници, специалисти от ВиК, от Енергото, кметове на села, архитекти и обикновени граждани.

“Предложеният в момента списък с улици може да се нарече първоначален или условен. Искам да го направим всички заедно”, каза Христов.

Кметът обясни, че сега е най-подходящият момент за теглене на заем, тъй като лихвите са ниски и са им предложили лихва под 1%. “Ако го направим след 2 или 3 години, ще е два пъти по-скъпо, защото виждате как скачат цените на строителните материали”, каза той.

Заместник-кметът по финанси Татяна Костова обясни, че общината сега е в много добро финансово състояние, а към днешна дата остават за изплащане стари заеми в размер само на 2,860 млн. лв.

На общественото обсъждане присъстваха двайсетина граждани, като някои от тях поставиха искания за включване в списъците на конкретни улици.  

ШУМ.БГ