Спайквакс" (Spikevax), ваксината на компанията "Модерна" (Moderna) срещу коронавируса, е одобрена от Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) за прилагане в ЕС на 12-17-годишните. Според регулатора тя постига същият защитен ефект като при хората над 18 години. Антителата, създадена след инжектирането, са като във възрастовата група 18-25 години, се казва в съобщението, цитирано от "Ройтерс".

Поставянето е в 2 дози с 4 седмици между тях, а основанието за разрешаване са данните от тест с 3732-ма участници.

Това е втората ваксина за деца, одобрена за Европейския съюз, след като през май разрешение получи продуктът на Pfizer/BioNTech.

Според ЕМА старничните ефекти са същите при тийнейджърите като при възрастните хора. Поради малката база за тестване не са засечени нови необичайни странични ефекти и няма оценка на рисковете от известните рискове като миокардит или перикардит, допълва "Ройтерс". Като цяло обаче заключението на регулатора е, че ползите са повече от рисковете.

Ваксинирането на деца е смятано за важно за постигане на колективен имунитет, особено в контекста на новия силно заразен Делта вариант на COVID-19. Повечето деца преболедуват коронавируса с леки симптоми или изобщо нямат такива. Но все пак остава рискът от сериозно разболяване и от разпространяване на вируса .

За да започне продажбата на Spikevax за деца, е нужно одобрението от Европейската комисия.

Дневник