Северна Македония се нареди в списъка на балканските страни, където е поставена поне една доза на по-голям дял от населението, отколкото в България. По-голям е и делът на напълно ваксинираните.


Сравнението се вижда в платформата Our World in Data и означава, че четири държави от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Северна Македония и Черна гора - успяват да ваксинират населението си по-бързо от България въпреки по-късния старт.

Особен случай е Сърбия, която разполагаше със стотици хиляди ваксини още в началото на годината (там ваксинационната кампания е в застой, както и другаде в Европа). Останалите обаче можеха да разчитат на каквито и да било стабилни доставки едва в началото на пролетта, след като не влязоха в схемата на ЕС за покупка на ваксини в момент на недостиг на доставките.

Данните за Северна Македония и Албания изостават в платформата, но сочат, че към 19 юли напълно ваксинирани в страната са 13.66% от населението при 12.62 на сто.


По показателя за поставена една доза изпреварването е още в края на юни. За сравнение - в началото на април в България близо 6% са получили доза, в югозападната съседка - под 1.


В момента в Черна гора с поне една доза са над една четвърт от населението, в Северна Македония и Албания - над 20 на сто.

Дневник