Лондон е под вода. Наводненията в британската столица са част от драстичните климатични явления, следващи от промените в климата, както жегите и горските пожари в САЩ, съобщават световните медии.

Проливният дъжд в неделя принуди властите да затворят улици, гари и станции на метрото. Движението на автобусите е разстроено, хиляди домове са наводнени. Пожарната служба е получила 300 сигнала за помощ за няколко часа.

Две лондонски болници отказаха да приемат пациенти, дори спешни случаи, защото са наводнени, предаде Би Би Си.
 
Кметът на британската столица Садик Хан предупреди нейните жители и гости да не се опитват да преминават през наводнените райони пеша или с автомобил.
 
Силни дъждове и бури в Югоизточна Англия имаше вчера си се очакват и днес, съобщават метеоролозите.
 
Наводненията са реална заплаха и със сигурност ще се случат отново. Те изправят страната пред реална заплаха и ще имат огромни последици за икономиката и здравето, пише в. "Ивнинг стандард", цитиран от БТА.
 

    "Наводненията са най-голямата заплаха за Великобритания в резултат на климатичните промени", подчертава в публикацията експертът Саймън Кроутър, припомняйки, че части от британската столица се оказаха под вода за втори път за две седмици. "Собствениците на жилища трябва да проверят доколко те са заплашени от наводнения и да вземат мерки за намаляването на този риск", призовава той.

 
Тази година климатът просто не ни оставя да се върнем към нормалното, пише британският в. "Гардиън". От Ню Йорк до Германия и Китай, климатичната криза засяга живота на все повече хора. През зимата, по време на пандемията, планирахме да прекараме това лято на открито, след като бяхме затворени толкова дълго, отбелязва вестникът.
 
Наводненията в Ню Йорк, Китай и Лондон са част от същите климатични аномалии, както и топлинната вълна в Северна Америка. А плановете да прекараме лятото навън се промениха: през повечето дни е прекалено горещо, за да изведем децата. В резултат те прекарват лятото в сграда с климатик, като от време на време излизат на баскетболната площадка на покрива.

Клуб Z