Руският регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до сайта на Алексей Навални и в момента при опит да се влезе в него от Русия се изписва надпис, че това не може да стане заради федералния закон "За информацията, информационните технологии и за защита на информацията". Искането за това ограничение е на Главната прокуратура на Русия.

Същото важи и за сайтовете на негови съратници като Леонид Волков и Любов Собол, за сайта на основаният от Навални Фонд за борба с корупцията (вече обявен за екстремистка организация), за сайтовете "Щабовете на Навални" (също признати за забранена екстремистка структура) в различните региони на Русия и т.н.

"Това е Нощта на дългите ножове", коментира в канала си в "Телеграм" Леонид Волков, един от съратниците на Навални. Според него блокирани са едновременно 49 сайта, включително "РосЯма" (за дупките и разбитите пътища), "РосЖКХ" (за комуналните проблеми) и "Алианс на лекарите".

Споменатият закон определя, че прокуратурата може да поиска блокиран е сайтове, ако в тях има "призиви към масови безредици, извършване на екстремистка дейност или участие в масови мероприятия, провеждани в нарушение на установения ред".

Същото важи и при други условия, като например, ако се публикуват "информационни материали на чуждестранна или международна неправителствена организация, дейността на която е призната за нежелана на територията на Русия, както и сведения, позволяващи да се получи достъп до изброените материали."

Дневник