Еквадор обяви, че заради неплатени такси и проблеми с документите за натурализация основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж остава без гражданство и Австралия вече е уведомена за това, пише "Гардиън".

Асанж, който години наред се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, в момента е в британски затвор. Той бе арестуван през април 2019 г. след 7 години в посолството, където избягваше арест във връзка с твърдения за изнасилване и сексуално посегателство в Швеция. Разследването в Стокхолм спря, но арестът му бе свързан с нарушени условия на гаранция по друг случай, както и заради искане на САЩ за екстрадиция.

Еквадорското му гражданство е от 2018 г., когато тогавашният президент Ленин Морено и администрацията му търсеха начин да го изведат от посолството, като му дадат дипломатически статут.

"Гардиън" уточнява, че решението за натурализация се преразглежда, ако се установи, че подалият документи е скрил важни факти, подал е фалшиви документи или си е послужил с измама.

Обтегнати отношения

Така еквадорските власти говорят за множество несъответствия, разлики в подписите, подправени документи и други. Адвокатът на Асанж Карлос Поведа твърди, че на клиента му не е разрешено да се яви пред еквадорските власти по случая, преди да бъде отсъдено отнемането на гражданството, ще бъдат поискани разяснения.

Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха преди време, а убежището, дадено му от латиноамериканската страна, бе оттеглено. Еквадорските власти твърдят, че върху тях не е упражняван външен натиск за анулиране на решението за гражданство.

В САЩ срещу Асанж има 17 обвинения за шпионаж и едно - за компютърно престъпление заради публикуването от "Уикилийкс" на 1000 военни и дипломатически документи. Ако бъде осъден, може да получи максимално 175 г. лишаване от свобода.

Във Великобритания съд отхвърли американско искане Асанж да бъде екстрадиран, но САЩ могат да обжалват.

Дневник