Американският президент Джо Байдън номинира бившия посланик Марк Гитенстийн за дипломатически представител на САЩ в Европейския съюз, предаде Франс прес.

74-годишният Гитенстийн беше американски посланик в Румъния през мандата на предишната администрация на демократите през мандата на президента Барак Обама.

Джо Байдън, който за разлика от предшественика си Доналд Тръмп винаги е бил привърженик на Европейския съюз, обеща да засили отношенията със съюзниците на Съединените щати.

Новината за номинацията на Гитенстийн беше оповестена на фона на опитите на американското правителство да заздрави връзките си с ЕС, отбелязва Франс прес.

Гитенстийн е юрист по образование. Седемнадесет години той е работил на различни позиции в Сената на американския Конгрес, включително като сътрудник на Джо Байдън, докато той е сенатор.Освен това той беше член на екипа от съветници, който подготви по-рано тази година прехода по смяната на властта в Белия дом и е изпълнявал подобна длъжност и при встъпването в длъжност на Барак Обама.

Той беше първият посланик от румънски произход, назначен за висш дипломат на САЩ в Букурещ. ТГитенстийн служи там между 2009 и 2012 г. Дядото на Гитенстийн е емигрирал от румънския град Ботошани в Съединените щати в края на XIX век.

Позицията в Брюксел е свободна от 20 януари, когато започна мандатът на Байдън. Тогава посланик Роналд Гидуиц, който е представител и в Белгия се оттегли от позицията. Гидуиц беше назначен, след като Тръмп уволни Гордън Сондланд, който свидетелства срещу него по време на процедурата за импийчмънт заради опита за натиск над украинския президент Володимир Зеленски през 2020 г.

Байдън номинира Лора С. Х. Холгейт за американски представител във виенския офис на ООН и представител на САЩ в Международната агенция за атомна енергия, постове, които тя заемаше и при администрацията на Обама. Сега Холгейт е вицепрезидент по управление на риска от материали в Инициативата за ядрена заплаха.

Според процедурата в САЩ кандидатите за посланици ще бъдат изслушани от сенатската комисия по външните работи, преди да получат назначенията си.

Дневник