Извънредно санитарно положение на Антилите, нов санитарен протокол в училищата във Франция и разширено използване на санитарния пропуск от 9 август в страната - Париж прие нова серия от мерки с цел възпиране на коронавирусната зараза, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

След заседание на министерския съвет, председателствано от президента Еманюел Макрон от самолета, който го връщаше във Франция след визита във Френска Полинезия, говорител на правителството каза, че санитарната ситуация в страната продължава да се влошава и вече има с 97 процента повече случаи на зараза в сравнение с предходната седмица. Сега почти цяла Франция е червена зона, поясни той. Извънредно санитарно положение се въвежда тази вечер в отвъдморските територии Гваделупа, Сен Мартен и Сен Бартелеми заради разпространението на заразата и заради слабото темпо на ваксинационната кампания на трите Антилски острова.

Новият закон за разширено използване на санитарния пропуск във Франция пък влиза в сила на 9 август, поясни говорителят на правителството. Все още по него се очаква да се произнесе Конституционния съвет, след като той беше одобрен по-рано тази седмица от парламента. Пропускът (отрицателен тест за коронавируса, сертификат за пълен ваксинационен цикъл или сертификат за преболедуван COVID-19) от 21 юли се използва в културните и развлекателните обекти, в които се събират над 50 души. Сега прилагането му ще се разшири и в ресторантите, кафенетата, изложенията, панаирите, влаковете на дълги разстояния, вътрешните полети. Притежателите на самолетни или влакови билети, които си направят тест с цел включване на данните в пропуска и които се окажат заразени, ще получат обратно парите си за неизползвания билет.

В началото на новата учебна година само големите неваксинирани ученици ще учат дистанционно, ако в техните класове бъде открит случай на зараза. При децата на възраст 6-11 години при първи открит случай в класа се минава на дистанционно обучение. Франция регистрира днес 27 934 новозаразени с коронавируса, предаде Ройтерс. Това е най-високата цифра от края на април досега, допълва "Франс прес".

Дневник