Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови мерки за спиране на разпространението на Covid-19 и новия вариант Делта в страната, които ще засегнат милиони федерални служители, хора, работещи по федерални договори, и обикновени граждани, предадоха световните агенции.

Инициативата на Байдън е предприета в момент, когато Белият дом се бори с нов скок на случаите на зараза, с послания срещу ваксинирането и с дезинформация, заради които ваксинационната кампания в САЩ изостава силно в сравнение с други богати държави, независимо от изобилието от безплатни ваксини.

Всички цивилни федерални служители и хора, работещи по договори, трябва да удостоверяват, че са напълно ваксинирани. В противен случай от тях ще се изисква да носят маска по време на работа, да се спазват физическа дистанция между служители и посетители, да си правят два или три пъти седмично тест и да съблюдават ограниченията при пътувания. Изискванията се отнасят до 2,1 милиона федерални служители и още милиони, които работят по федерални договори, но не и за около 650 000 постоянни и временни пощенски служители.

Проучване от 2017 г. показа, че американското правителство работи по договор с 3,7 милиона души, но не е ясно колко от тези хора работят във федерални сгради. Изисква се повечето посетители във федерални сгради или участници във федерално спонсорирани конференции да удостоверяват, че са ваксинирани или да показват отрицателен тест, направен в рамките на 3 дни.

Министерството на отбраната ще обмисли как и кога да добави ковид ваксината към списъка на изисквани ваксинации за военните. Американската армия има 1,3 милиона личен състав и офицери и над 700 000 цивилни служители.

Президентът обяви, че федералните служители ще получават платен отпуск, за да се ваксинират или да придружат децата си за ваксинация и допълнителен отпуск, за да се възстановят от неразположение след инжекцията. Разходите на малките и средните предприятия за платените отпуски на техни служители, дори и ако са свързани с деца, ще бъдат възстановени.

Байдън призова също щатските и местните власти да дават по 100 долара на всеки, който се ваксинира - стъпка, която град Ню Йорк вече предприе. Тази пари ще са от федерални фондове, поясни финансовото министерство. Президентът настоява също във всеки училищен район през следващите седмици да има поне по един временен ваксинационен център, за да може учениците да се имунизират.

Дир.бг