Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани одобри закона за произвеждане на първите в страната избори за парламент, които ще бъдат през октомври тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тогава ще се гласува за две трети от членовете на парламента, които са общо 45. Останалите ще бъдат назначени от емира.

През 2003 г. на референдум катарците одобриха нова конституция, в която се предвиждаше частичен директен вот за парламент.

В Катар, където политическите партии са забранени, вече бяха произведени общински избори. Целта беше подобряване на имиджа на емирството, пострадал от твърденията за злоупотреби с правата на мигрантите, работещи в страната, и от продължилото повече от три години дипломатическо, търговско и пътническо ембарго, наложено на Катар от няколко арабски държави.

Според одобрения закон за изборите гражданите, навършили 18 години, могат да гласуват в окръзи, в които живеят техните племена или семейства. Кандидатите за депутати трябва да са от катарски произход и да са навършили 30 години. Според закона малката страна ще бъде разделена на 30 изборни района. От всеки район в парламента ще бъде избран по един кандидат.

Заемащите постове на министри или членовете на съдебните органи, както и военни или членове на общинските съвети, няма да могат да се кандидатират за депутати. Според закона за предизборни кампании ще могат да се отделят до 2 милиона рияла (549 459 долара).

Същевременно емирът на Катар обяви, че назначава катарски посланици в Египет и Либия, предаде Ройтерс.

Салем бин Мубарак Ал Шафи ще е посланик в Египет, а Халид Мохамед Ал Досари ще е посланик в Либия.

Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн се договориха през януари да преустановят бойкота на Катар. Той бе наложен във връзка с твърдения, че Катар подкрепя тероризма. Твърдения, които Доха отхвърля. Кайро и Рияд назначиха свои посланици в Катар. ОАЕ и Бахрейн все още не са предприели тази стъпка.

Що се отнася до Либия, Катар затвори посолството си там през 2014 г., когато много чужди дипломатически мисии преустановиха работа заради разделението на страната, провокирано от либийския конфликт. Откакто боевете в Либия спряха миналото лято, фракциите там приеха създаването на ново правителство на националното единство, което трябва да обедини институциите и да подготви изборите в Либия.

Дир.бг