Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел поиска от иракските власти обяснения за използването на багдадското летище за изпращане на мигранти в Беларус, откъдето те преминават незаконно в Литва, предаде "Франс прес", като цитира изявление от днес на говорителя на Борел, предаде БТА.

След задържането на стотици мигранти от началото на седмицата - 171 само във вторник - броят на влезлите в страната достигна 3027. Почти всички са задържани през юли (2366) и през юни (473).

Жозеп Борел разговаря вчера с иракския външен министър Фуад Хусейн по въпроса "какво да се направи с нарастващия брой иракски граждани, преминаващи нелегално в Литва от Беларус", се казва в изявлението.

Въпросът е притеснителен "не само за една страна членка, а и за целия ЕС. Разчитаме на подкрепата на Ирак", заяви Борел в "Туитър".

"Създаден е маршрут. Иракските мигранти се превозват от Багдад до Минск, след това с автобус до литовската граница, която преминават нелегално. Това е отговорът на Беларус на санкциите", твърди Жозеп Борел в интервю, публикувано днес от испанския всекидневник "Ел паис". "За съжаление, мигрантите отново се използват като оръжие", отбелязва той.

Страните членки на ЕС подготвят нови икономически санкции срещу режима на президента Александър Лукашенко, които се очаква да бъдат по-тежки. Предложенията ще бъдат представени на външните министри на ЕС на срещата им на 21 септември, заявиха европейски дипломатически източници.

Дневник