Президентът на САЩ Джо Байдън предложи да се отпускат по $100 за всеки ваксиниран, за да се стимулира кампанията в страната. За това съобщи министерството на финансите, което уточни, че това трябва да е работа на щатските, районните и местните власти, а ведомството само може да им помага технически как да използват за това федералния Спасителен план от 350 млрд. долара. Чекът за сто долара може да е допълнение към други бонуси като материална помощ, лотарии за награди и др.


Освен това Байдън призова за нови правила, съгласно които федералните служители ще трябва да докажат, че са ваксинирани, за да бъдат допускани на работа. Другият вариант е често (веднъж или два пъти седмично) да се подлагат на тестове. Нужни са и нови регулации за носенето на маски и за пътуванията, казват от Белия дом.

Това, че президентът заговори за документи, доказващи ваксиниране, се коментира като втвърдяване на тона от Байдън, който доскоро се обявяваше против т.нар. паспорти за ваксиниране. "В момента твърде много хора умират или гледат как умира някой техен любим човек. Със свободата върви и отговорността. Така че правете отговорни преценки, ваксинирайте се заради вас самите, близките и страната ви", заяви Байдън.

По последни данни около 164 милиона американци (от 330 млн. души население) са получили поне една доза. Данните от ЕС показват, че 27-те държави вече са изпреварили САЩ като темпо на ваксиниране.

Дневник