Талибаните овладяха десетата си провинциална столица от петък насам, след като управляващият града и заместникът му избягаха и бяха арестувани от афганистанските сили за сигурност.

Това стана едва ден след като американското разузнаване заяви, че допуска възможността Кабул да падне до три месеца. Тази седмица европейски представители обявиха, че бойците владеят 65% от страната.

Превземането на град Газни, център на едноименната провинция, е на малко над 150 км югоизточно от Кабул, по пътя към втория по големина град Кандахар. Провинциалният съвет на Газни потвърди пред "Франс прес", че талибаните държат офиса на губернатора, централата на полицията, затвора и други.

Контролът върху този град означава, че почти една трета от 34 провинциални столици са в ръцете на движението, което се бори за връщане на власт след 20-годишна пауза и отвоюва обширни територии от централното правителство, докато Съединените щати се изтеглят. С овладяването на Газни те затягат примка около столицата на Афганистан и от юг, след като с Пул-и-Хумри го направиха от север по-рано тази седмица.

Другият им стратегически град до момента е Кундуз на север, свързан с Кабул с магистрала и минаващ по пътя за Таджикистан. Водят се сражения и за Мазар-и-Шариф, също на север, чието падане би оставило националното правителство почти без големи градове на север.

Място във властта

Източници в афганистанското правителство обясняват за катарската телевизия "Ал Джазира", че Кабул е предложил на талибаните дял от властта, стига да спре ескалацията на насилието.

Телевизията от Доха разполага с мрежа от източници на терен, а и катарската столица е домакин на преговорите между Афганистан и талибаните, при които засега няма пробив.

Същата информация получава "Франс прес" от източници в Доха - в деня, когато там се срещат представители на САЩ, Русия, Китай, Пакистан и ЕС, заедно с афганистанските власти и талибаните. Предложението е дошло тъкмо през Катар, но отговорът на талибаните вероятно ще е отрицателен.

Движението пое ангажимента да преговаря с властите в Кабул като част от условията за изтеглянето на САЩ, започнало през пролетта, но не и с постигането на окончателна сделка, нито с условията, при които това ще стане.

Пакистан от името на талибаните

Вчера пакистанският президент Имран Хан напомни за настояването на на талибаните, че няма да преговарят, докато Ашраф Гани е президент на Афганистан. По думите на Хан той опитал да убеди ислямисткото движение преди няколко седмици да преговаря, но безуспешно.

Талибаните и друг път са заявявали, че Гани трябва да подаде оставка. Думите на Хан обаче съвпадат с дипломатически усилия на САЩ да убедят Пакистан, че движението трябва да бъде притиснато, за да вземе мерки (макар някои експерти да твърдят, че влиянието на страната върху тях днес е под въпрос).

Имран Хан каза, че Пакистан е дал ясно да се разбере, че не желае да има каквито и да било американски военни бази на негова територия след изтеглянето на американските сили от Афганистан.

По-късно той нападна САЩ, защото само го използвали, за да почиства "бъркотията" в Афганистан след него.

Успехи в други ключови градове

Талибаните междувременно превзеха днес централата на полицията в Лашкар Гах - столицата на южната афганистанска провинция Хелманд. Сражения се водят и в Кандахар, където твърдят, че са превзели основния затвор.

Афганистанското правителство не се е отзовало на многобройните искания на своите сили в Лашкар Гах през последните дни да им бъде оказана помощ. Президентът Ашраф Гани обаче се опитва да започне контраофанзива срещу талибаните, разчитайки на специалните части, милиции на полеви командири и американските военновъздушни сили, преди окончателното изтегляне на силите на САЩ и НАТО от Афганистан в края на този месец, отбелязва АП.

Хиляди афганистанци, принудени да избягат от дома си, живеят в паркове и на други открити пространства в Кабул. Има опасения, че в крайна сметка правителството може да бъде принудено да изтегли силите си от страната и да се ограничи само до отбрана на столицата и още няколко големи града.

Без помощи за Афганистан

Германия няма да отпуска финансова помощ на Афганистан, ако талибаните вземат властта и въведат шариат. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас пред телевизия Цет Де Еф, предадоха "Ройтерс" и БТА.

"Ние отпускаме всяка година по 430 милиона евро (на Афганистан). Няма да дадем нито един цент, ако талибаните превземат страната и въведат закона на шариата", каза Маас.

Междувременно швейцарската агенция по миграцията обяви, че прекратява репатрирането на афганистанци, чиито заявления за предоставяне на убежище са били отхвърлени. Мотивът за решението е влошеното състояние на сигурността в Афганистан.

По-късно същото решение обяви Франция с уговорката, че то е взето още преди месец.

Дневник