Разпространението на инфекциите с COVID-19 в Англия вероятно е достигнало платото на четвъртата вълна и има тенденция за спад. Това съобщи британската национална статистическа служба в петък. За втора седмица в Англия заразените са 1 на 75 души.


Процентът на хората с положителен тест за вируса е "висок" в Англия, но моделирането предполага, че сега може да има тенденция към намаляване, съобщи Ройтерс.

Последният пик на разпространение на COVID-19 в Англия дойде през седмицата до 24 юли, когато приблизително 1 на 65 е имал вируса.

Последните данни показват смесена картина за разпространение в Обединеното кралство: докато приблизително 1 на 55 души в Северна Ирландия е имал COVID-19 миналата седмица, в Шотландия разпространението е много по-ниско - 1 на 190 и 1 на 220 в Уелс.

Правителството на премиера Борис Джонсън продължи да облекчава ограниченията на COVID-19 в Англия, като се мотивира с високия процент ваксинирани, което е довело според него до прекъсване в голяма степен на връзката между инфекциите и последващата хоспитализация и смърт.

Повече от три четвърти от възрастните британци вече са получили две дози ваксина срещу COVID-19, а 89% са получили поне една.

130 701 британци починаха с COVID-19, втората най-висока смъртност в Европа след Русия.

Дневник