Часове след като завладяха двата най-големи града след столицата Кабул - Кандахар и Херат - талибаните продължават да напредват в светкавичната си офанзива срещу страната.

Още една провинциална столица, Пол-и-Алам, център на Логар, на 80 км от Кабул, бе овладяна, а след "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" цитира служители на американската армия и разузнаване, според които падането на афганистанската столица е възможно до месец. Само допреди седмица очакванията в администрацията на Джо Байдън бяха за "черен сценарий" с овладяване на Кабул от талибаните, които искат възстановяването на ислямското емирство в Афганистан 20 години след свалянето им, да направят това до 6 месеца. Във вторник американското разузнаване допусна за "Ройтерс" срок от 90 дни.

САЩ ще разположат 3000 военнослужещи, но не срещу талибаните, а за да помогнат за евакуацията на американците, включително работещите в посолството в Кабул.

Затваряне на посолства

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън свика кризисна среща заради положението в страната. По-рано днес министърът на отбраната Бен Уолъс не изключи варианта Обединеното кралство да се върне в Афганистан, ако страната се превърне в убежище за "Ал Кайда" по начин, който застрашава Запада. Пред Би Би Си той повтори изразените пред "Скай нюз" опасения, че страната се е запътила към гражданска война.

Той припомни, че "талибаните не са цялост, зад името си се разпадат на всякакви различни интереси". В тази ситуацията това е страна, която се води от военни командири и "различни провинции и племена" и "ако не внимавате, се озовавате в гражданска война", както "Британия открива през 1930 г.".


Великобритания ще разчита 600 военни в страната също да гарантират безопасното напускане на гражданите ѝ.

Дания междувременно заяви, че ще евакуира посолството си. Нидерландия заяви, че може да се наложи да затвори посолството си и работи, за да изведе от страната част от служителите му афганистанци. Германия намалява персонала до "абсолютния минимум". НАТО обяви среща днес, на която трябва да се координира изтеглянето на дипломатически персонал от държавите от блока.

До 18 провинции

Провинция Логар има близо 120 хил. жители. Обикновено пътят с кола от Кабул до провинцията отнема около 90 минути. Пол-и-Алам бе 16-ата провинциална столица, завладяна от талибаните за една седмица, след това се появиха данни за още две.

Обявените от движението подконтролни провинциални столици в последните часове включват още Калат, Теренкот и Фироз Кох.

Ако се потвърдят, талибаните владеят центровете на 18 от 34 провинции - над половината. Афганистанското правителство държи само два от големите градове - Джалалабад и Мазар-и-Шариф. Съотношението на силите в центровете на провинциите би изглеждало така:

Междувременно афганистанският телевизионен канал "Толо нюз" съобщи, че известният в Афганистан политически активист и бивш лидер на муджахидините по време на съветската инвазия Исмаил Хан се е предал на талибаните, след като вчера те превзеха град Херат. Според източници на телевизията Исмаил Хан е бил последван в действията си от всички местни чиновници, включително и губернатора, както и от началника на местната полиция, който оглавява и един от корпусите на правителствените сили. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид от своя страна съобщи в Туитър, че посочените лица са се "присъединили към талибаните заедно със своите поддръжници".

Дневник