Полша ще разпусне дисциплинарна камара за съдиите, съобщи правителството във вторник, след като в полунощ изтече ултиматумът, даден от Европейската комисия на Варшава за това.

Като част от по -широките съдебни реформи през следващите месеци камарата ще бъде разпусната, съобщи правителството.

Европейската комисия обяви на 20 юли, че ще поиска Съдът на Европейския съюз да наложи глоба на Полша, ако продължи да не изпълнява нареждането на съда в Люксембург незабавно да разпусне камарата. Институцията към Върховния съд се занимава с кариерното развитие на магистратите, но според Съда на ЕС, както и според Европейската комисия, настоящата система не гарантира независимост на вземаните от камарата решения от изпълнителната власт.

На 14 юли висшият съд на ЕС постанови незабавно разпускане на камарата, а на следващия ден и решение, че законодателството е в противоречие на европейското право. Варшава обаче отказа да изпълни решението, като местният Конституционен съд излезе с решение, че заложеното в Лисабонския договор върховенство на европейското право над националното, не има ограничено действие върху полската съдебна система.

Това принуди Европейската комисия, която от четири години води наказателни процедури срещу Полша за съдебните й реформи, да заплаши с подаване на иск до Съда на ЕС за налагане на финансова санкция на Варшава.

Преди седмица лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински съобщи в интервю за националната информационна агенция, че дисциплинарната камара ще бъде разпусната, като ще бъде предложена нова уредба за санкциониране на провинилите се съдии, без да дава повече подробности.

"Полша ще продължи реформите на съдебната система, също и в областта на отговорността на съдиите, насочена към подобряване на ефективността на тази система", се казва в изявление на правителството, като се добавя, че премахването на камарата ще бъде част от основния ремонт.

Правителството заявява в отговора си до Европейската комисия, изпратен в понеделник вечер, че ще внесе искане за отмяна на временните мерки на съда относно камарата, уточнява "Ройтерс".

Европейската комисия потвърди във вторник, че е получила писмото, но отказа повече подробности с обяснението, че го анализира, "преди да решим за възможни бъдещи стъпки". Говорител на комисията добави, че "въпросът не е свален от дневния ред", докато камарата фактически не бъде разпусната и тя не е сигурна, че Варшава е изпълнила ангажимента си.

Дневник