Прототип на най-новия модел руски военнотранспортен самолет Ил-112 В с трима души на борда се разби днес по време на изпитателен полет близо до Москва, в района на Кубинка, съобщи компанията производител Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), цитирана от "Ройтерс".

Тримата членове на екипажа са загинали, предаде ТАСС, като се позова на властите. По първоначални оценки причината за трагедията е пожар в десния двигател на самолета. Пилотите до последно се опитали да овладеят летателния апарат, като в последния момент са го отклонили от жилищни сгради.

Видеокадри, качени в интернет, показват как самолетът лети на ниска височина с горящо крило, преди да направи рязък завой и да се забие в земята.

Според източник от руските служби за извънредни ситуации един от двигателите се е запалил. "Преди падането вторият (десният) двигател на самолета се е запалил. Скоро след това самолетът се наклонил на дясната си страна, започнал да губи скорост, преобърнал се и паднал", каза източник на ТАСС.

Обединената авиостроителна корпорация разработва и тества Ил-112 В, който трябва да замени остарелия вече транспортен самолет Ан-26, посочва "Ройтерс". /БТА

Дневник