Северна Македония продължава да се движи по "конфронтационен път" и не обръща внимание, че вреди на двустранните отношения, като гони още един дипломат.

Това обяви руското външно министерство, след като Скопие за втори път тази година изгони дипломат от посолството на Москва. Руската институция обръща внимание, че служителят е завършил мисията си още преди решението да е обнародвано, но въпреки това ще бъде принудена да реагира на "немотивираните неприятелски действия".

Вчера външният министър Буяр Османи потвърди обявяването на руски дипломат за "персона нон грата". Той обясни, че не може да навлезе в подробности, но е извършвана "противна на принципите на Виенската конвенция" дейност. Македонските власти действат за "защита на националната си сигурност, но и за защита на съюзниците в съюза, от който сме част", каза Османи, като вероятно имаше предвид НАТО.

Северна Македония вече изгони руски дипломат веднъж тази година - през май. Отговорът на Москва тогава бе изгонване на единия от двамата македонски дипломати от Русия.

"Македонското посолство в Москва ще остане без нито един дипломат", пише електронното издание МКД. Такъв сценарий би се осъществил, ако Русия реши да отговори реципрочно.

Според сайта "Алмакос", първо съобщил за изгонването, дипломатът е руски заместник-военен аташе, изгонен за "неподходяща" за дипломат активност.

И преди тази година правителството на Зоран Заев е предприемало такива стъпки от солидарност с държави от НАТО. Това стана например след отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри. Тогава Северна Македония не бе член на алианса, но се присъедини към вълната от изгонени руски дипломати из Европа.

Дневник