Около 20 души обявиха, че си връщат Единбургския замък, като отказват да напуснат една от най-известните туристически забележителности в Шотландия. Това съобщи Би Би Си, като се позова на организацията, която стопанисва историческата сграда.


Групата влязла в замъка във вторник следобед, като отказала да плати входната такса за разглеждането му, а след това отказала да излезе.

Във видео, излъчвано във "Фейсбук", жена твърди, че си връщат замъка обратно по член 61 от "Магна харта" - 800-годишен документ, гарантиращ правата на аристокрацията и на народа спрямо кралското семейство. Тя казва, че "замъкът принадлежи на народа" и че те възстановяват правото на шотландците. "Сградата принадлежи на нас, ние си върнахме замъка", казва още жената, добавяйки, че акцията цели да "възстанови върховенството на правото".

Полицията съобщи, че един полицай е получил леки наранявания при опит да арестува един от групата.

"Магна харта" е подписана през 1215 г. от английския крал Джон, за да сложи край на враждите между краля и неговите барони. След поражението на войската на краля в битката при Бувин Джон се съгласява с документа, който ограничава кралската власт и според британските историци слага началото на демократичното конституционно право. С "Магна харта" започва процес, довел до приемането на Закон за правата през 1689 г. и до създаването на конституционната монархия.

Би Би Си обаче уточнява, че "Магна харта" вече няма юридическа сила по отношение на шотландското законодателство, тъй като предхожда Акта на съюза, с който е създадена Великобритания.

Въпреки че е един от основополагащите документи на английското право, само четири части от "Магна харта" остават валидни и днес. Нито една от тях не позволява на гражданите да решават кои закони трябва да се прилагат за тях.

Член 61, на който се позовават активистите, е отменен още на следващата година след подписването на хартата и се е отнасял само за малка група барони, уточнява Би Би Си. Той често се използва като оправдание за протести, включително за здравните карантини.

Единбургският замък е туристическа забележителност, която е собственост на шотландското правителство и се управлява от фондация, която се грижи за държавните имоти. Последната кралска особа, живяла в замъка е крал Чарлз Първи - през 1633 г. От XVII век е използван от военните, които и сега държат част от помещенията.

Дневник