Швейцария започна строителството на най-голямата си слънчева електроцентрала край язовир край Мутзее, който се намира на надморска височина от 2500 метра в Алпите.

Проектът за електроцентрала с мощност 2.2 мегавата трябва да помогне на страната да си осигури възобновяема енергия през цялата година. Той е разработен от швейцарската енергийна компания "Акспо" (Axpo) в парньорство с И Ве Бе (IWB) и има важна роля в плановете на страната да покрие недостига, оставен от постепенния отказ от атомната енергетика, като същевременно бъде постигната целта за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

След като проектът бъде завършен, което се очаква да стане до края на годината, инсталацията край Мутзее ще бъде най-голямата алпийска слънчева електроцентрала в Швейцария, с близо 5000 соларни модула, произвеждащи около 3.3 млн. киловатчаса електричество годишно.


Стратегиите за ограничаване на влиянието на климатичните промени станаха обект на остри обществени дебати в Швейцария, където сухите лета, силните дъждове и зимите с малко сняг са най-видимите последици от глобалното затопляне.

Според правителствената "Енергийна стратегия 2050" Швейцария планира да увеличи производството на електричество от възобновяеми източници и хидроенергетика, докато постепенно изключва ядрените си мощности. Целта е до 2040 г. към енергийния микс да бъдат добавени 2 теравата "зелено" електричество.

Плановете за свиване на емисиите обаче понесоха удар през юни, когато на референдум избирателите отхвърлиха три екопредложения, включително нов закон, който трябваше да помогне на страната да постигне целта за намаляване на емисиите според Парижкото споразумение за климата.


Проблеми в отношенията с ЕС, откъдето Швейцария внася електричество, най-вече в студените зимни месеци, също означават, че тя трябва да увеличи производството, за да покрие зимното потребление.

Световният преход към по-зелен транспорт чрез електромобили и други електрифицирани системи само ще увеличи търсенето, посочва банка Ю Би Ес (UBS) в изследване. Миналата година Швейцария е получила една трета от електричеството си от ядрената енергетика, докато соларните фотоволтаици са допринесли за едва 3.7% от потребената електроенергия. Изкопаемите горива са били източник за над 60% от общата оползотворена енергия.

Страната вече е използвала голяма част от потенциала си за разширяване на хидроенергийните мощности, а разширяването на капацитета за добив на енергия от вятъра и термални източници в краткосрочен план е изправено пред редица предизвикателства. Това означава, че страната трябва да се съсредоточи върху повече мащабни соларни проекти, подчертава Хайерли.

Алпийската локация ще позволи на съоръжението в Мутзее да работи с половината от капацитета си през по-студените месеци, когато слънчевата светлина в Швейцария като цяло е малко. Соларните съоръжения на по-ниска надморска височина работят с около едва една четвърт от капацитета си в края на годината. 

БТА/Дневник