Новозеландското правителство е опитвало от години да депортира мъжа, отговорен за терористичната атака в супермаркет по-рано тази седмица, предаде ДПА.

Днес бяха отменени съдебните разпореждания, които забраняваха публикуването на името на мъжа и имиграционния му статут.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че новозеландската Имиграционна служба се е опитвала да депортира шриланкиеца от 2018 г. В петък 32-годишният Ахамед Атхил Самсудин нападна седем души в супермаркет в Окланд. Той беше застрелян 60 секунди след като започнал да ръга хора с нож от полицаи под прикритие, които тайно го следели денонощно от юли.

Самсудин е пристигнал в Нова Зеландия през 2011 г. със студентска виза и е кандидатствал за бежански статут, заяви Ардърн.

Молбата му първо е отхвърлена, но при обжалването е удовлетворена и така през декември 2013 г. все пак му е предоставен бежански статут.

През 2016 г. попада в полезрението на полицията, а на имиграционните власти "става известна информация, която ги кара да смятат, че бежанският статут на лицето е придобит чрез измама", заяви Ардърн.

През 2019 г. статутът му е отнет, но той обжалвал депортацията си.

Имиграционните власти след това проучили възможността той да бъде задържан под стража, докато трае обжалването.

"Невероятно разочароващо е, че издаденото след това правно становище по въпроса е гласяло, че това не може да стане", каза Ардърн.

Мъжът бил освободен от затвора през юли и оттогава спецслужбите тайно го следели като изключително опасен екстремист.

Съдийката, която го пуснала, се аргументира, че той бил извършил сравнително дребни престъпления и че тя не е имала право да го осъди на затвор заради предполагаеми намерения. Тя го поставила под надзора на имам на джамия, който обещал да се опита да помогне, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът вероятно щял да бъде сметнат за "защитено лице" заради статута на страната, от която идвал, и заради вероятното отношение, което щяло да бъде проявено към него, когато се върне. В Нова Зеландия хората от категорията "защитено лице" не подлежат на депортация.

Новозеландската министър-председателка обеща да внесе промени антитерористичното законодателство. Тя обеща парламентът да приеме до края на месеца закон, който ще криминализира планирането на терористична атака.

Към днешния ден трима от ранените при нападението в петък остават в болница в критично състояние.

От веригата Каунтдаун (Countdown), в супермаркет от която бе извършена атаката, съобщиха, че са махнали всички ножове и ножици от рафтовете в своите магазини, след като стана ясно, че ислямистът грабнал от магазина ножа, с който наръгал клиенти. Мярката е временна, докато от Каунтдаун решат дали да продължат да продават такива опасни предмети.

Дир.бг