Талибаните са овладели напълно контрола над провинция Панджшир - последния регион в Афганистан, който досега беше в ръцете на съпротивата срещу тях, обяви днес говорителят на ислямисткото движение Забихулла Муджахид, предаде Ройтерс.

Снимки в социалните медии показват членове на движението на талибаните, застанали пред входа на офиса на провинциалния управител на Панджшир.

Засега няма информация за Ахмад Масуд, лидера на опозиционната група, Фронт за национална съпротива (ФНС), която се противопоставя на талибаните.

В неделя, 5 септември, Масуд заяви, че приема предложенията на група видни теолози за преговори и край на сраженията. Той написа това във "Фейсбук", след като талибаните обявиха, че са си проправили път към столицата на провинция Панджшир и са подсигурили съседните райони.

"За постигането на траен мир ФНС е готов да спре сраженията, при условие че талибаните също спрат атаките и придвижването на военни в Панджшир и Андараб", казва Масуд.

По-рано същия ден афганистански медии разпространиха новината, че съветът на видни теолози Улема е призовал талибаните да се съгласят на преговори и спиране на боевете в Панджшир, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира местната агенция Хама прес, според която говорителят на ФНС Фахим Дащи е загинал в боевете с талибаните. В неделя сутринта Дащи написа в "Туитър", че частите на талибаните са прогонени от провинцията.

Пред хуманитарна катастрофа

Високопоставени представители на талибаните са се срещнали в неделя в Кабул със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, който е обещал помощта за афганистанския народ да продължи, каза говорителят на талибаните Сухаил Шахин, предаде Ройтерс.

Молла Абдул Гани Барадар, лидер на политическото крило на талибаните, и други официални представители са се срещнали с Грифитс на фона на потенциална катастрофална хуманитарна криза, предизвикана от тежката суша и срива в икономиката.

"Делегацията на ООН обеща продължаване на хуманитарната подкрепа за афганистанския народ, като заяви, че ще призове за по-нататъшна помощ за Афганистан на предстоящата среща на страните-донори", съобщи Шахин в Туитър.

    Афганистан, една от най-бедните страни в света, изпадна в криза заради рязкото спиране на чуждестранната помощ на стойност милиарди долари след колапса на подкрепяното от Запада правителството и победата на талибаните миналия месец.

Шахин заяви още, че талибаните са уверили делегацията на ООН в сътрудничеството си и че ще осигурят необходимата инфраструктура.

Очаква се ООН да свика международна хуманитарна конференция в Женева на 13 септември, за да бъде предотвратена "надвисналата хуманитарна катастрофа", както генералният секретар Антониу Гутериш определи ситуацията.


Дир.бг