Силите за бързо реагиране в западноафриканската държава Гвинея обявиха, че са взели властта в страната, отстранили са президента и суспендирали конституцията.

“Повече няма да даваме политическата власт на един човек, ще я дадем на хората”, заяви по националната телевизия ръководителят на спецчастите полк. Мамади Думбуя, бивш войник от Френския легион. По-късно военните разпространиха снимки на 83-годишния президент Алфа Конде на диван - с обясненията, че е задържан и че е бил посетен от доктор.

Конде е първият демократично избран президент на Гвинея - през 2010 г. Преди това страната се управляваще от двама превратаджии: капитан Лансана Конте (от 1984 до 2008 г.) и капитан Муса Камара (2008-2010 г.).
Президенът Алфа Конде, сниман от военните.


ООН, САЩ и Икономическата общност на Западноафриканските страни (ECOWAS) осъдиха преврата. „Осъждам насилственото превземане на властта в Гвинея и призовавам за незабавно освобождаване на президента Конде“, написа върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в Tуитър. Той призова всички политически сили в страната да се ръководят от „върховенството на закона, интересите на мира и благосъстоянието на народа на Гвинея“.

България все още не е взела отношение, въпреки че поддържаме дипломатически отношения. У нас африканската страна има почетно консулство в столичния квартал “Дружба 1” в официалното представителсство на “Лада”, тъй като почетният консул Ердинч Рамадан е управител на фирмата-вносител.

 

Република Гвинея  е държава в Западна Африка. Граничи на север със Сенегал, на север и североизток – с Мали, на изток – с Кот д'Ивоар, на юг – с Либерия, на югозапад – със Сиера Леоне, на северозапад – с Гвинея-Бисау. На запад има излаз на Атлантическия океан. Столицата на Гвинея е Конакри. Произходът на топонима „Гвинея“ не е окончателно установен.

Според Евгений Поспелов, съветско-руски географ, вероятна е хипотезата, че топонимът е изкривяване на берберската дума iguawen („тъпа“), тъй като берберските племена така нарекли южните си съседи, които не разбирали берберския език. В страната има големи залежи на злато и диаманти.

Често наричат страната Гвинея-Конакри, за да не я бъркат с други независими държави: Папуа Нова Гвинея, Екваториална Гвинея, Гвинея-Бисау или Западна Нова Гвинея.

ClubZ