С обновена инфраструктура ще посрещнат учениците си утре общинските училища в Шумен.

Учебните заведения са вложили 1 354 896 лв. в ремонтни дейности. От тях  1 174 896 лв. са парите, дошли по програми на Министерството на образованието и науката, 150 000 са от собствените им училищни бюджети, а дофинансирането от община Шумен е около 30 000.

В детските градини в община Шумен са направени текущи ремонтни дейности за около 100 000 лв. Със средствата са обновени сервизни помещения, покриви, подменена е дограма и др.

Това съобщи днес на пресконференция в общината заместник-кметът Найден Косев.

„Инфраструктурата вътре в училищата и детските градини и около тях е много подобрена. Базата се обогати много и със съвременна техника и отговаря на изискванията на учениците. Ръководствата на 8 училища бяха много активни и спечелиха финансиране по програми на МОН, с което успяха да реновират голяма част от сградите си“, посочи Найден Косев.

По-мащабни ремонти с финансиране по програми на МОН са направили СУ „Йоан Екзарх Българки“, където са обновени спортните площадки около училището. В СУ „Сава Доброплодни“ имат нова зала по хореография и нови учебни кабинети в ремонтираното подпокривно пространство в западната част на училището. В Езиковата гимназия е направен ремонт на актовата зала, на фасадата на училището и физкултурния салон. Обновени са класни стаи, коридори в Гимназията по селско стопанство и в общежитието към нея. Ремонти са извършени и в училищата в Царев брод, Градище, Ивански, Мадара.

В 26 от 28-те детски градини в общината (16 в града и 12 в селата) също са извършени ремонтни дейности. „В сградите се направиха предимно текущи ремонтни дейности – боядисване, подмяна на дограма, обновяване на сервизни помещения, ремонти на стъпала, подходи към входовете...“, обясни Найден Косев.

Той обобщи, че всички учебни заведения в общината са готови за посрещнат своите възпитаници за първия учебен ден.

„Образователният процес започва присъствено за всички. Всяко училище и детска градина има направена организация как да посрещне децата на 15 септември, като отделните възрастови групи са разделени в различни часове. Както и предходната учебна година остават мерките за дезинфекция, хигиена, за пропускателен режим. Като това се прави, за да са спокойни родителите“, допълни Косев.

За учебната 2021/2022 година са осигурени 32-ма охранители за детските градини в град Шумен, училищата са оборудвани с видеонаблюдение. В детските градини са разкрити здравни кабинети с 25 медицински специалисти, в училищата в града – 18.

Осигурено е отоплението на сградите, като по-голямата част от тях са на газ.

12 автобуса, минали технически преглед ще превозват ученици по различни направления в общината. От града към селата и обратно ще пътуват около 470 ученици, от тях 350 се обучават в общински училища, около 90 в професионалните гимназии.

ШУМ.БГ