Посланикът на Република Турция в България Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок днес е на първо официално посещение в Шумен. Тя е придружавана от десетчленна делегация в състава, на която е генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел.

В рамките на визитата си в града турските дипломати и придружаващите ги проведоха среща с областния управител на Шумен и екипа му, съобщиха от пресцентъра на институцията.  

По време на разговора областният управител Валентин Александров представи особеностите в социално-икономическото развитие и богатото културно-историческо наследство в региона. „В област Шумен работят едни от най-големите турски инвеститори, което е показателно за развитието на контактите в областта на икономиката“, заяви областният управител и изрази задоволството си от възможността на срещата да бъде обсъдено развитието на двустранното сътрудничество между България и Република Турция и в частност връзките с област Шумен.   

Н.Пр. посланик Айлин Секизкьок благодари за топлия прием и подчерта важното място, което заемат търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни. „Това е област, към която турските инвеститори проявяват интерес и със своята работа поощряват и други да работят тук“, каза Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок.

Областният управител Валентин Александров и посланикът на Република Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок изразиха убеждението си, че постигнатото в междусъседските ни отношения трябва да се надгражда, като се ангажираха да оказват необходимото съдействие за увеличаване на инвеститорите в региона и развитието на двустранните контакти.

По-късно  посланикът на Република Турция се срещна и с кмета на Шумен Любомир Христов. На разговора присъстваха още зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова, зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова, зам.-кметът по социална политика и здравеопазване Светлана Маркова и зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров, съобщиха от пресцентъра на кметството.

На срещата са били обсъдени развитието на двустранните търговско-икономически отношения и сътрудничеството в областта на културата.

„Част от инвеститорите, които успешно развиват своя бизнес тук, са предприемачи от Турция. Сред тях е Фикрет Индже, а фирмата Алкомет, която той управлява, е сред водещите компании не само в страната, но и на Балканите. В града има и не малко паметници от общото ни историческо минало, които се нуждаят от възстановяване и поддържане и би било добре да си сътрудничим в това отношение. Ще се радваме, ако проявявате интерес към такава съвместна работа“, каза по време на разговорите Любомир Христов.

По думите на Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок българските мюсюлмани и турският етнос в България и в частност в Шумен могат да бъдат мост за осъществяване и укрепване на връзките между двата народа. „За нас това е богатство, което трябва да съхраним и да подкрепяме,“ каза по време на срещата Айлин Секизкьок. Тя посочи Томбул джамия като пример за много добра реставрационна работа, което ще направи този ценен паметник на културата още по-притегателен за туристически посещения.

Н.Пр. Айлин Секизкьой прояви интерес към реализирането на съвместни проекти в областта на образованието и подготовката на кадри за бизнеса, което би помогнало за решаване на един от основните проблеми на икономиката – намирането на квалифицирана работна ръка за различните производства.

ШУМ.БГ