Първи училищен звънец удари днес за 1 309 първокласници в 51 училища в Шуменско. Празнични церемонии се проведоха във всички 65 училища в областта. 

Заради коронавирус пандемията тържественото посрещане на учениците навсякъде се състоя “стъпаловидно” , като класовете влизаха по различно време.

Тази година първокласниците в областта са с 8 повече от миналата година. Въпреки това, заради недостатъчен брой ученици, в процедура по закриване е училището в село Живково, община Хитрино.

Повечето първокласници  - 761, са в община Шумен.

45 от тях днес прекрачиха за първи път прага на СУ “Трайко Симеонов”. Директорът му Галина Сакарова лисна менче с вода пред малчуганите с пожеланието да са здрави и да са любопитни.

“Ще направим всичко възможно и каквото зависи от нас, за да се обучават децата на място в училище и да не излизат онлайн. За целта сме отворили и четирите крила на училището. Също така сме осигурили и беседки за обучение навън, ако е необходимо и времето позволява”, каза пред ШУМ.БГ директорът на училището.

По традиция, на първия учебен ден всеки първокласник в община Шумен, заедно с първия си буквар получи и подарък. Тази година книжката за най-малките ученици бе „Празник на буквите – опознай България“.

ШУМ.БГ