Нов цех за механична обработка на алуминиеви профили бе тържествено открит днес в „Алкомет“ АД. Заради наложените противоепидемични мерки фирмата направи церемонията в тесен кръг от гости. Сред тях бяха посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров, представители на медиите.

Инвестицията е на стойност 13,5 млн. лв. и е в тясна връзка със сключен 12-годишен договор с производителя на автомобили БМВ. Новото оборудване позволява да се произвеждат алуминиеви компоненти основно за електрически автомобили.
 
Новият цех е на площ от 4100 кв. м. В него са назначени 30 души, като се очаква в бъдеще производството да се разшири и да се наемат още 70 служители. С откриването на новия цех "Алкомет аутомотив" персоналът в предприятието нарасна до 1200 души.

„Това е началото. Имахме много въпросителни преди да започнем работа с автомобилния производител БМВ. Не бяхме сигурни, че можем да започнем това производство. Но моят син пое инициативата и ето днес слагаме началото. Това е една част от оборудването, което ни е нужно. Нашето намерение е да продължим да работим и с други производители от автомобилния сектор, така че няма да спрем само с БМВ. Учим се в движение как се става доставчик на голям автомобилен производител, но ние ще го направим“, каза при откриването на цеха Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на "Алкомет" АД.

В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира догодина. Поради наличие на клаузи за конфиденциалност в договора с БМВ не бе позволено снимането на готови детайли в машините.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори, казаха от компанията.

ШУМ.БГ