Без автобус и в очакване на нов конкурс за директор трупата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен ще открие на 21 септември новия театрален сезон.  

След месец изтича мандата на сегашния директор на шуменския театър Димитър Димитров и предстои от Министерството на културата да обявят конкурс за поста.

Димитър Димитров ще се кандидатира отново. Това заяви той на пресконференция днес преди началото на активния сезон в театъра.

„Екипът на театъра започва четвърти сезон, откакто аз съм директор. За този период реализирахме 35 проекта, спечелихме 19 награди, участвахме на десетки фестивали. Много неща предстоят пред театъра в Шумен. Затова ще подходя пестеливо към проектите за новия сезон днес. Предстои конкурс за поста, на който ще се явя и не искам да публикувам предварително новите неща, които ще предложа на конкурсната комисия“, заяви в началото на брифинга Димитър Димитров.

Той подчерта, че има желание да продължи развитието на театъра в Шумен в посоката, в която той върви в последните четири години. „Имам идеи какво да направим още, защото 4 години е реално кратък мандат за реализация на всичко намислено. Само 3 години бяха нужни да окомплектовам екипа на ДКТ „Васил Друмев“, каза още Димитров.

По думите му на прага на този сезон вече шуменския театър е търсен от младите актьори, които искат да работят в него и за него.

В момента трупата на театъра е от 16 души, 11, от които са със средна възраст 25 г. Преди дни са назначени двама млади актьори – Никола Николов, родом от Търговище, завършил университет в Портсмут, Англия и Николета Велчева, родом от Варна, завършила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков.

Така шуменският театър разполага с добър екип и представления, които обаче не може да покаже извън Шумен. Причината за това е, че единственият автобус, с който разполага театъра не е минал технически преглед и така трупата няма възможност да пътува.  

„Автобусът и така беше неудобен, защото седалките му са проектирани не за възрастни, а за деца. Но сега нямаше как да мине и преглед, защото в него няма колани за пътниците. Така оставаме без превозно средство и преустановихме турнетата си“, обясни Димитър Димитров.

Той допълни, че има недобра комуникация с Министерството на културата, откъдето се очаква да дойдат парите за нов автобус. „Последно получих отказ за превеждане на средства за автобус през юни тази година. Изпратил съм ново писмо, за което има отговор, че е получено в Министерството, но нищо повече“, каза Димитров.

По думите на Димитър Димитров Министерството на културата 3 месеца не е превеждало и субсидията към ДКТ „Васил Друмев“. „Заплатите се превеждат, но средствата, необходими за поддръжка на сградата и текущите разходи на театъра – не“, каза още директорът на шуменския театър, като подчерта, че това не е единичен случай само с ДКТ „Васил Друмев“, а се наблюдава и при останалите театри в страната.

Димитров благодари на община Шумен и на всички дружества и хора, които са помогнали на ДКТ „Васил Друмев“ за реализацията на фестивала „Нова българска драма“ и на постановката „Михал Мишкоед“, посветена на 165-годишнината от първото театрално представление в България.

Работата на екипа на театъра и през новия сезон ще е белязана от тази годишнина.

Официалният старт на  творчески сезон 2021/2022 на ДКТ „Васил Друмев“ ще започне в на 21 септември от 18:00 ч. с традиционното театрално дефиле, което ще премине по пешеходната зона на бул. „Славянски” от пл. „Кристал” до сградата на театъра, под съпровода на Градски духов оркестър „Михаил Биков”.  В 18:30 ч. ще бъде запален театралния огън и издигната хоругвата на театъра.

По традиция шуменският театър предлага на старта две премиери с акцент върху българската драматургия. Първото заглавие  е за най-малките почитатели на театралното изкуство. На 19 септември от 11:00 ч. в зала „Патиланчо” на сцената ще оживее народната приказка „Тримата братя и златната ябълка”.  Драматизацията на текста е на Мирослав Стоилов, а режисурата е дело на Даниела Христова. Сценографията и куклите са вдъхновени от художничката Христина Стоилова, а музиката е дело на композитора Владимир Джамбазов.  Вилиана Димитрова и Катрин Лалова, заедно с Валери Зарков ще се превъплътят в ролите на приказните герои.

От 19:00 ч. на 21 септември е премиерата на спектакъла „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни. Драматургичният вариант е на Кольо Карагеоргиев, постановката на Съби Събев, сценична визия и костюми - Димитър Димитров

В главната роля на Михал Мишкоед се превъплъщава популярния от малкия и големия екран актьор Николай Станоев, който си партнира с част от трупата на шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова.

ШУМ.БГ