Носителят на шампионската титла и купата на Българи от сезон 2020/2021 отборът на Шумен“ стартира в новото първенство с победа. В изтеглен мач от 9-ия кръг шуменци победиха в зала „Арена Шумен“ тима на „Добруджа“, Добрич с 33:17 (16:8).

В началото на мача двата състава организираха по няколко атаки, които обаче не завършваха с гол. Отборът на „Шумен“ стигна първи до попадение с точен удар на Александър Димитров след малко повече от пет минути игра. „Добруджа“ веднага отговори с атака и гол за 1:1. В следващите минути тимовете си размениха по едно попадение, след това много силна игра в защита и отлични прояви на вратаря Ивайло Костов „Шумен“ обезоръжи атаката на противника и поведе с 5:2 в средата на полувремето.

Това бе и повратни момент в мача. При този резултат „Добруджа“ организира атака, последва удар, като топката се удари във вътрешната страна на напречната греда на вратата. Реферът Георги Дойчинов, който бе много близо до ситуацията отсъди, че кълбото не е минало голлинията. Решението на реферите ядоса треньорът на „Добруджа“ Георги Андреев, а това сякаш повлия и на играчите на тима от Добрич. Те позволиха на шуменци да има отбележат пет безответни гола и да поведат с 10:2. Разлика, която се запази до края на първата част и на почивката „Шумен“ водеше с 16:8.

Авансът, натрупан през първите 30 минути позволи на треньора на „Шумен“ Чавдар Чернев да пусне в игра всичките хандбалисти, с които разполагаше в този мач. Отборът продължи да играе уверено, не се отпусна и закономерно увеличи преднината си и спечели убедително с 33:17.

Димитър Грозев бе най-резултатен за „Шумен“ в тази среща с 5 гола. По 4 отбелязаха Бранимир Балчев, Стефан Евтимов, Димитър Петков. С по 3 попадения се отчетоха Йордан Михайлов, Мирослав Симеонов, Теодор Димитров. Александър Димитров и Кирил Савов се разписаха по два пъти, а по 1 гол вкараха: Андрей Жечев, Димитър Пламенов и Вилиян Негованов. За победата на „Шумен“ играха още Ангел Ангелов, който показа отлични рефлекси на вратата, подобно на колегата си Ивайло Костов и Мартин Йорданов.

За „Добруджа“ най-много голове отбеляза Маниел Димитров – 5. По три пъти се разписаха Георги Димитров, Стилиян Стоянов и Лазар Лазаров.

В следващия кръг тимът на „Шумен“ ще гостува на „Осъм“. На 9 октомври в зала „Арена Шумен“ шампионите посрещат „Локомотив“ Горна Оряховица.

ШУМ.БГ