Ръст на плащанията на данъци и такси по електронен път и с платежни системи отчитат шуменската от общинска администрация през последните години.

През 2017 г., без да посетят данъчната общинска служба, данъците си са плащали около 4000 граждани и фирми. В последните две години са регистрирани по 33 хиляди плащания на задължения по електронен път и чрез другите възможности, които предоставя общината.

Това обясни днес на пресконференция заместник-кметът по бюджет и финанси на община Шумен Татяна Костова.

„Предстои да се въведе още една услуга, която ще е в полза на гражданите при заплащане на данъци и такси. Те ще имат възможност да направят това чрез виртуален ПОС терминал, т.е. да заплатят задълженията си към общината, както правят плащания към мобилните оператори“, каза Костова, като уточни, че услугата все още се разработва и се надява да е достъпна до месец

Татяна Костова посочи още, че кметският екип се стреми и работи в посока да улесни гражданите във взаимоотношенията си с Община Шумен.

„Към момента гражданите имат достъп до 50 електронни услуги, като 28 от тях са в данъчната общинска служба. По електронен път шуменци могат да декларират собствеността си на превозни средства, недвижими имоти, могат да подават патентни декларации, декларации за данък върху таксиметров превоз, декларации върху наследствата и др.“, посочи финансист №1 на община Шумен.

На този етап е-услугите на общината са достъпни с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или с Клиентски идентификационен номер (КИН), който се издава безплатно от администрацията при заявка за ползване на електронни услуги.
 
В края на изказването си на брифинга днес Татяна Костова заяви, че към деветмесечието на годината от Общината отчитат много добра събираемост на данъците – 87%. Костова посочи, че при неданъчните приходи също отчитат висок процент събираемост, но не конкретизира с цифри.

ШУМ.БГ