На 14 октомври от 19.05 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ любителите на симфоничната музика ще чуят младите таланти Антония Мирчева /флейта/, Симеон Златев /валдхорна/, Пламена Манолакева /виолончело/ и Славчо Тодоров /пиано/, възпитаници на НМА „Проф. П.Владигеров“, които под диригентската палка на Калина Василева и музикантите от Симфониета Шумен ще изпълнят произведения на Бах, Моцарт, Чайковски, Лист.

Концертът е по повод 100-годишнината, която чества Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Антония Мирчева започва да свири на флейта на 10 годишна възраст в НМУ “Любомир Пипков” в класа на д-р Ива Любомирова. От 15 годишна тя се явява на международни и национални конкурси. Носител е на над 30 награди от Международни и Национални конкурси по флейта и камерна музика. Била е солист на редица оркестри, както в страната, така и в чужбина.

Самуил Златев започва музикалното си образование през 2015г в НМУ “Любомир Пипков” в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров. Присъединява се към младежко-юношеска филхармония “Пионер” през 2016 и взима участие в Young Euro Classic в Konzerthaus Берлин. Носител е на награди от конкурси: Първа награда от конкурса “Орфеева дарба”, Първа награда в Конкурс за Немска и Австрийска музика в Бургас. Втора награда от конкурса “Добрин Петков”.

Пламена Манолакева е на 19 г. от Бургас. Свири от 11 години на виолончело и завършва Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. В момента е първа година студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доцент д-р Атанас Кръстев. Участва в различни майсторски класове и конкурси. Работи с различни професори - Денис Северин, Разван Сума, Драган Джорджевич и др.

Славчо Божидаров Тодоров е от Лом. От 2012 до 2020 година е ученик в НУИ „Панайот Пипков”- гр. Плевен, специалност „Пиано” с преподавател Антоанета Воденичарова. В периода 2017 - 2020 година е и курсист при проф. Людмил Ангелов в НБУ – София. През 2020 г. е приет в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - гр. София в класа на проф. д-р Борислава Танева. Носител е на многобройни награди от национални и международни конкурси в Австрия, Швейцария, Белгия, Гърция, Великобритания, Румъния, Унгария и Япония. Участва в майсторски класове на проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Милена Моллова, проф. Борислава Танева, проф. Агате Леймони, проф. Даниела Андонова, проф. Людмил Ангелов.

ШУМ.БГ