Лидерите на Коалиция “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, заедно с кандидатите за народни представители от Шумен, откриха днес  предизборната си кампания.
За да разговарят с тях, пред колоните на ДКТ “Васил Друмев”, дойдоха много шуменци. Те поставиха наболели въпроси и заедно обсъдиха тяхното разрешаване.

“Както виждате, ние сме тук на центъра. Няма зад нас големи зали и микрофони. Идваме, говорим с хората на улицата и това, което виждаме е че има надежда. Идеята ни е не да кажем, какво ние ще правим. Достатъчно сте ни чували по медиите. По-важно е да чуем хората по места, които са основните и водещите, така че да сме реално актуални и да решаваме истински проблем, а не да си говорим общи приказки”, каза Кирил Петков.

За него ключово остава спирането на корупцията. “Както знаем, пречиствателната станция в Шумен трябваше отдавна да се е случила по много по-добър начин. Тук е пречиствателна станция, на друго място ще е язовир, на трето ще е път. Реално, забавянето на всички тези инфраструктурни проекти и тяхното оскъпяване вървят ръка за ръка с корупцията. Това, което аз съм споделял неведнъж е спирането на тези течове означава много повече ресурси за много повече инвестиции, които да се случат по-бързо”, заяви Кирил Петков.

Асен Василев напомни, че само за 3 месеца, по време на първото служебно правителство, са успели, чрез пресичане на корупционни практики, да съберат 2 милиарда лева повече в бюджета на страната. “Това стана като започнахме да си събираме данъците и спряхме течовете, не навсякъде, но където успяхме. На годишна база това са 8 милиарда. За да могат да си представят гражданите какво представлява това – това са две магистрали “Хемус” от край до край - от София до Варна всяка година. Това е размерът на кражбата. Тези пари могат да бъдат инвестирани в това да нямаме пенсионери под линията на бедност, да бъдат инвестирани в образование, в здравеопазване...”, каза Асен Василев.

Лидерите на “Продължаваме промяната” представиха хората в шуменската листа на коалицията и подчертаха, че те са местни лица. “Това за нас е голям критерий, защото друго си е човек да знае местните си проблеми. Семейството му е тук, което е друго ниво на ангажираност. Ние не вярваме на някакви хора, които да бъдат спускани от други места”, каза Кирил Петков и определи водача на шуменската листа Антония Димитрова като човек, който милее за образованието и така вкарва голяма енергия за неговата промяна към по-добро.   
Самата Димитрова заяви, че ще работи за решаването на няколко основни местни проблема – скъпата и мръсна вода, демографския проблем, непропорционално развитите региони.

“Нека да мислим за политики – регионални и национални, които да върнат младите хора тук в градовете. Но също така да се развиват пропорционално регионите. Община Шумен е най-развитата, но нека вземем Никола Козлево, например. За тези по-трудно развиващите се общини трябва да има такива политики за икономическо развитие, така че да има равен шанс за всички”, каза тя.

Антония Димитрова открои също като свой приоритет и работата в областта на образованието. Според нея, едни от промените, които трябва да се постигнат е да има ефективни програми за повишаване квалификацията и мотивацията на учителите; да се усъвършенства модела на делегираните бюджети, така че да няма порочни практики; да се въведе мандатност на директорските постове и да се облекчи административната работа на учителите чрез дигитализация.

Пресцентър на Коалиция “Продължаваме промяната” - Шумен