Да се повишат минималните цени за километър пробег, заради скока на горивата, настояват таксиметровите компании в Шумен. Предложението им ще се гласува на октомврийската сесия на местния парламент.

Таксиджиите искат дневната тарифа да не може да е под 85 стотинки на километър. В момента повечето карат на близка до тази цена – 83 стотинки.

Според таксиметровите фирми желанието им е не толкова да се повишат цените на услугата, а по-скоро да се предпазят от дъмпинг на цените от страна на отделни шофьори.

“Заради ковид пандемията много от хората търсят някакво ново препитание. Закупуването на автомобил и пускането му в експлоатация като такси е изключително евтино и може би някои си мислят, че могат да си позволят да работят на по-ниска цена. Идеята на колегите е да не се пада под тази цена, която е наистина санитарният минимум”, обясни за ШУМ.БГ Иво Кулев, председател на Асоциацията на таксиметровите превозвачи за Шуменска област и собственик на голяма таксиметрова компания.

Той не се ангажира с прогноза с колко точно ще се повишат цените на таксиметровите услуги в Шумен и кога. Подчерта обаче, че цените на горивата непрекъснато растат.

Според Закона за автомобилните превози всяка година общинските съветници определят минимални и максимални цени за таксиметровите услуги. Ако не се вземе такова решение, то остава в сила последното взето решение. В случая с община Шумен за последно минималните и максималните цени са гласувани през 2018-та. Тогава са определени минимални цени за дневна и нощна тарифи, съответно 40 и 60 стотинки, и максимални – 1,20 лв. и 1,50 лв.

Ако решението за новите минимални цени бъде прието, то цената за километър пробег през деня ще се вдигне, но няма да може да надхвърли 1,20 лв.

ШУМ.БГ