Регионалното управление на образованието в Шумен изпрати до 20-те училища на територията на община Шумен заповед, в която се иска да изготвят графици за обучение в електронна среда.

В момента се чака заповед на министъра на образованието Николай Денков, с която той да разреши дистанционното обучение.

"Тъй като надхвърлихме границата от 500 на 100 000 души заболели, директорите трябва да изготвят график за 2 седмици напред. Приоритетите са 1-ви, 4-ти, 7-ми и 12-ти класове да са присъствено. Останалите класове ще се редуват", обясни за ШУМ.БГ началникът на РУО Юлиян Тодоров.

Той обаче бе категоричен, че докато не дойде заповедта от министъра на образованието, учениците ще си учат, както до сега - присъствено.

Проверка на ШУМ.БГ показа, че ръководствата на училищата към момента не са дали конкретни указания за начина на обучение в понеделник.

Припомняме, че съгласно заповед на просветния министър от сряда, при преминаване на границата от 500 на 100 000 се организира обучение от разстояние в електронна среда чрез използване средствата на информационните и комуникационните технологии за 50% от паралелките във всяко училище. При преминаване на 750 на 100 000, целите училища минават на електронно обучение.

В останалите 9 общини от Шуменска област заболеваемостта е доста под 500 на 100 000 души и там със сигурност ще учат присъствено.

ШУМ.БГ