Левицата е готова с пакет от спешни мерки за гражданите и бизнеса в рамките на първите 100 дни от работата на Парламента.

С пълна листа от 12 кандидати БСП за България тръгва към третите за годината парламентарни избори с номер 33 в бюлетината. Стартът на кампанията беше даден тази вечер в предизборния щаб на БСП в Шумен в присъствието на ограничен кръг от членове на левицата, спазвайки противоепидемичните мерки.

Най-балансираната, доказана и сериозна листа – така представи кандидатите на лявата коалиция водачът на бюлетината Иван Иванов. „За съжаление, поради политическо късогледство и егоизъм на болшинството партии в миналия парламент, страната отново е пред избори, при това в едни тежки за всички времена. Притеснени сме, че няма да има достатъчно време от старта на новия парламент, за да се приеме бюджетът за 2022 г.“, заяви Иван Иванов. И подчерта, че в тази ситуация всички партии трябва да се поучат от трудния опит в 46-тия парламент и да влязат готови в пленарната зала с конкретни и работещи решения.

БСП се готви в две насоки – с пакет от спешни мерки за първите 100 дни на парламента и на правителството, и с бюджета за следващата година, каза водачът на листата. „Бюджетът трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса в тази тежка криза. На срещи със синдикатите и браншовите организации поставихме акцент върху инфлацията, цените, доходите и помощта, която държавата може да окаже на икономиката и на семействата в първите 100 дни. Събрахме опит от други европейски държави и предлагаме няколко конкретни мерки – намаляване на ДДС за енергоносителите, намаляване на ДДС на 9% за  храните от малката потребителска кошница“, посочи Иван Иванов.

„Едно трябва да е ясно – в 47-ия парламент БСП отново ще бъде фактор на стабилност и разумни решения за хората. Задължително трябва в следващия парламент да се опитаме да постигнем съгласие за редовен кабинет, за да не оставяме страната през зимата в тези кризи без мнозинство и правителство“, заяви категорично Иван Иванов.

„Социологическите проучвания показват, че БСП е втора сила, но ние трябва да положим усилия да излезем начело, за да можем да реализираме нашата програма. Ще бъдем изключително рационални и диалогични в следващите дни и в следващия парламент с всички политически сили, извън ГЕРБ и ДПС, за да се състави работещо правителство. „БСП показа, че не участва в договорки за разпределяне на баницата, напротив, и в предния парламент ние подкрепяхме всякакви варианти за правителство, такова ще бъде поведението ни и в следващия парламент“, коментира водачът на червената бюлетина и изрази увереност, че този път партиите ще проявят достатъчно воля и разум, за да не оставят държавата без правителство.

Иван Иванов изтъкна, че коалиция БСП за България ще участва активно и в кампанията за избор на президент. „Ние официално сме застанали зад сегашния президент Румен Радев и Илияна Йотова, които с нашата подкрепа ще бъдат избрани за втори мандат. Ние ще участваме активно в кампанията, ще бъдем гръбнакът на двете кампании – и за парламентарни избори, и за президент“, подчерта Иванов.

Своята увереност в незаобиколимата роля на БСП в следващия парламент изразиха коалиционният партньор от АБВ адв. Мартин Райков, който отново е на трета позиция в листата, и Стефан Стефанов от Никола Козлево, дългогодишен учител. „Като математик съм пресметнал, че вероятността БСП да не бъде в следващото управление, е нула“, каза Стефанов и заслужи овациите на присъстващите и допълни: „Гласувайте с номер 33 за БСП за България“!


Пресцентър БСП за България
Купуването и продаването на гласове е престъпление